Nyolcadik nap

Tegnap délután volt egy hete, hogy megtörtént a baleset.
És Máté állja a sarat!

A napokban fokozatosan csökkentették majd állitották le nála az altatáshoz szükséges szerek adagolását, hogy megkiséreljék a felébresztését. Tegnap délutántól sajnos, folyamatosan kitárt ablakok mellett kellett őt tartani, és már nem volt stabilnak nevezhető az állapota – s mivel éjszakára kritikusan felszökött az agyban a nyomás, muszáj volt visszatenni újra mélyaltatásba. Az első kisérlet tehát nem járt eredménnyel, de ez nem kudarc. Mert újra STABIL! És csakis ez számit per pillanat! (Tudjátok Mátéról, milyen nagy Forma-I rajongó. Géza ma mondott neki egy példát a motorsport világából: a legjobb versenyzőnél is gyakori eset, hogy a szezon előtti a tesztelés alkalmával ki kell szállnia a lerobbant autóból, mert sikertelen lett a tesztelés - és aztán szezon végén simán megnyeri a világbajnokságot, mert nem adta fel, mert tudja jól, hogy a sikertelen tesztelés csak része a végső sikernek

Fontos, hogy ezt ti is jól értsétek:
Előre megmondták, hogy MEGKISÉRLIK! Előre elmondták, hogy nem igérhetnek semmit, nem tudni, miként fog reagálni a szervezete… megmondták előre, hogy most „csak” megkisérlik kivenni őt a mélyaltatásból, de ember meg nem mondja, milyen eséllyel. Tudom, nehéz ezt elfogadnotok onnan, a távolból, de higgyétek el, professzionális körülmények közt van és kiváló szakemberek sokasága teszi magas szinten a dolgát. ÉRTE!

Amikor már felépül Máté, az ég adta világon semmi jelentősége nem lesz annak számára, hogy egy hétig, vagy két hétig vagy még tovább volt-e kómában. Ez csak nekünk fontos most – mert hogyne, hát persze, hogy jó lenne, ha felülne, elmosolyodna és kérne egy pakli kártyát és ha megölelhetné Verát, aztán hátradőlne, hogy „jaj, anya, már megint úgy felfújtad ezt az egészet”
Igen, hogyne, lenne jó – csakhogy ezek e MI szempontjaink! Máté szempontjából teljesen inkompetens az idő kérdése… Sok biztató történetet mondtatok el nekünk, ki milyen hosszú kómából épült fel – egyedül az számit tehát most, hogy Máté állapota ismét STABIL.

A lélektipró, értelmetlen agyalásoknak, kombinálásoknak az ég adta világon nincs semmi értelme, hiszen csak az attitüdöt szivja le – és akkor nemhogy hasznára nem vagyunk Máténak, de kifejezetten káros lehet a jelenlétünk.

Három orvos is segit bennünket otthonról:

Dr. Külkey Orsi, aki a folyamatos kontakt, minden eseményről részletesen és közvetlenül beszél meg franciául telefonon a kezelő orvosokkal, majd részletesen elmagyarázza nekünk is, mikor mi történt/ történik.

A nekünk segitő pszichiáter (legyen egyelőre dr. L.P., csak mert nem kérdeztem még meg tőle, kiirhatom-e a nevét) egy részletes e-mailben adott nekünk újabb általunk is könnyen elsajátitható és alkalmazható gyakorlati tanácsokat, de még annál is nagyobb mentális támogatást – miatta tudunk immár valóban természetes „családi” beszélgetéseket folytatni Mátéval, görcsök és kamu nélkül.

Csilla, a volt szomszédasszonyom pedig, aki az egyik legnevesebb országos intézmény altatóorvosa, hosszas levélben készitett fel bennünket a kómából való ébresztésnél várható helyzetekre illetve magára az ébresztési folyamat részleteire.

Ott tartunk tehát, hogy vissza kellett altatni Mátét, de egyelőre nem tudható, mitől szökött fel annyira magasra a nyomásérték… a ma reggeli CT-n nem mutatkozik változás, a délelőtti röntgen sem árulta el. Este hét körül újra megröntgenezték, de semmi… valószinűsitik, hogy talán van valami bakteriális fertőzés, várjuk a tenyészet eredményét…
Ezekről azért beszélek, mert sokan igénylitek ezeket a konkrétumokat… De higgyétek el, részünkről tényleg nem a tények ismerete a legfontosabb, hanem az, hogy STABIL és az, ami a MI(!) kompetenciánk. Minden más az orvosok dolga… és én feltétel nélkül bizom bennük, mint ahogyan mindennemű kétely nélkül bizom Máté életerejében és kitartásában. (Anyai dédapjának a keresztneve Vitályos, ami életerőset jelent)

Az egyetlen, amit mi tehetünk, hogy – túl az érzelmi biztonságon - legfőképpen ebben erősitjük meg őt. És ti, a barátai is, vagy „csak” szurkolói is – otthonról.
Az a számtalan üzenet, amit kapunk, mind arról szól, hogy ti is, mind, szinte bizonyosra veszitek, hogy Máté győztes lesz most is.